Wat is voicetracken? (artikel)

Veel radiozenders maken gebruik van voicetracks. Via voicetracks kun je op een snelle en goedkope manier een radiozender van content voorzien. Van tevoren spreek je voicetracks in die dan tussen de platen en jingles gemonteerd worden. Voor de luisteraar lijkt het dan alsof er iemand in de studio zit.

En ja, er gaat natuurlijk niks boven een live-programma met een radiomaker die daadwerkelijk op dat moment aan het uitzenden is. Maar voicetracken is vooral een goede manier om office hours of zendtijd bij lokale omroepen op te vullen. Het wordt gezien als een alternatief voor non stop.

Wie gebruiken het? 

Heel veel zenders. Grote landelijke radiozenders nemen programma’s die bijvoorbeeld ’s nachts worden uitgezonden op doormiddel van voicetracks. Lokale omroepen met amper budget voorzien hun hele programmering van voicetracks. En regionale zenders willen de office hours of avonduren nog wel eens laten voicetracken.

In Amerika wordt het ook gebruikt, maar dan op een iets andere manier. Daar is het heel gebruikelijk dat bekende presentatoren hun items opnemen als voicetrack. Dit kan dan op vele andere radiozenders uitgezonden worden. Dat is de reden dat je DJ’s zoals Elvis Duran en Ryan Seacrest op zoveel radiozenders kan horen in de USA.

Wat is het verschil met syndicated radio? 

Syndicated voicetracks bestaan, maar vooral in Amerika zoals in bovenstaande alinea te lezen is.  Syndicated radioshows – zoals we ze in Nederland kennen – zijn programma’s die al volledig opgenomen zijn (dus inclusief muziek en jingles). Dit programma wordt vaak op meerdere lokale radiozenders uitgezonden. Zoals bijvoorbeeld het EDM-programma The X Vibe. Deze wordt op zo’n twintig radiozenders uitgezonden. Het verschil is dat voicetracks op maat gemaakt zijn. Dat betekent dus dat de DJ de naam van je radiozender regelmatig noemt.

Zo klinkt het

Jesse Sprikkelman voicetrackt radioprogramma’s. Zo klinkt dat…

Wil je meer weten? Of ben je benieuwd of het bij jou radiozender ook toegepast kan worden? Neem contact op met Jesse via j.sprikkelman@produ.media.