Regenboog Zutphen

“Wees voorzichtig met wie je haat, het kan iemand zijn van wie je houdt”

Met deze spreuk onder onze arm proberen wij – Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman – een stukje toleranter te maken. In februari 2023 zijn we een petitie gestart voor een regenboogzebrapad. Een maand later besloot de gemeenteraad unaniem dat deze er gaat komen.

Op deze pagina volg je alle ontwikkelingen rondom het regenboogzebrapad en alle andere relevante queer-updates uit Zutphen.

Zoek je contact? Mail dan Jesse via j.sprikkelman@produ.media.

🏳️‍🌈 Krans gelegd tijdens Dodenherdenking Zutphen (4 mei 2023) 🏳️‍🌈

Voor het eerst is in Zutphen een krans gelegd namens de LHBTI+-gemeenschap, tijdens Dodenherdenking. Dit gebeurde in zowel Zutphen als Warnsveld.

Lees er alles over bij 1Achterhoek

🏳️‍🌈 Interview De Stentor over regenboogkrans tijdens 4 mei-herdenking (2 mei 2023) 🏳️‍🌈

De Stentor heeft een interview gepubliceerd met Jelle en Jesse, over de kranslegging op 4 mei. Tijdens Dodenherdenking wordt een krans gelegd namens de regenbooggemeenschap. Dit gebeurt bij het Gideonmonument in Zutphen.

Lees hier het interview


Foto: Arjan Gotink / De Stentor

🏳️‍🌈 Queers vertegenwoordigd bij 4 mei-herdenking Zutphen (25 april 2023) 🏳️‍🌈

Op 4 mei wordt een krans gelegd namens de regenbooggemeenschap. Dit gebeurt in zowel Zutphen als Warnsveld. In de Tweede Wereldoorlog zijn er veel LHBTI+’ers gedeporteerd. Het is belangrijk om ook deze groep te herdenken.

Om 20.00 uur wordt er herdacht bij het Gideonmonument in Zutphen en bij het Oorlogsmonument in Warnsveld.  Op beide plekken wordt een krans gelegd. In Zutphen wordt deze gelegd door Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman. In Warnsveld zullen Martine Westerik en Hella Godee dat doen.

🏳️‍🌈 Interview in radioprogramma RTV Ideaal (5 april 2023) 🏳️‍🌈

Jelle en Jesse waren een uur lang te gast in Achterhoek Totaal, van RTV Ideaal. Jikkie van der Giessen interviewde ze over het queerbeleid in de regio.

🏳️‍🌈 Interview in radioprogramma De Roze Golf (2 april 2023) 🏳️‍🌈

We waren te gast in De Roze Golf, een radioprogramma van RTV Oost. Jan-Erik Plettenburg kwam met zijn roze microfoon naar het station van Zutphen om alles te horen over het regenboogzebrapad.

🏳️‍🌈 Ook Bronckhorst krijgt een regenboogzebrapad (31 maart 2023) 🏳️‍🌈

Het gekleurde balletje is flink gaan rollen in de Achterhoek. Na Lochem en Zutphen krijgt nu ook buurgemeente Bronckhorst een regenboogzebrapad. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Lees er alles over bij LokaalGelderland

🏳️‍🌈 Regenboogvlag wappert op voorpagina’s kranten (29 maart 2023) 🏳️‍🌈

Zowel dagblad De Stentor als weekblad Het Contact hebben op de voorpagina bericht over het regenboogzebrapad. In beide kranten staat verderop een uitgebreider artikel.

🏳️‍🌈 Veel media-aandacht voor Zutphens regenboogzebrapad (28 maart 2023) 🏳️‍🌈

Het feit dat de Zutphense gemeenteraad unaniem heeft besloten dat er een regenboogzebrapad moet komen, zorgt voor veel media-aandacht.

Zo werd er op NPO Radio 1 aandacht aan besteed:

Verder was er aandacht voor bij: 

🏳️‍🌈 Anti discriminatie quote te zien in etalage Bakker Bart (28 maart 2023) 🏳️‍🌈

De quote “Wees voorzichtig met wie je haat, het kan iemand zijn van wie je houdt” heb je vast al bovenaan deze pagina zien staan. Het is volgens ons een hele belangrijke quote! Hij is prominent te zien op het informatie-scherm van de Bakker Bart. In de Zutphense binnenstad.

🏳️‍🌈 Zutphen krijgt een regenboogzebrapad (27 maart 2023) 🏳️‍🌈

De gemeenteraad van Zutphen heeft unaniem besloten dat er een regenboogzebrapad gaat komen. Dit nadat de petitie is overhandigd aan de burgemeester.

Bekijk de speech en het overhandigen van de petitie:

🏳️‍🌈 Petitie stopgezet en klaargemaakt voor indienen (27 maart 2023) 🏳️‍🌈

De petitie is stopgezet. Hij kan dus niet meer ondertekend worden. Er zijn 367 handtekeningen gezet. Waarvan 200 door inwoners uit de gemeente Zutphen. Vanavond (maandag 27 maart) zal de petitie ingediend worden aan de Zutphense gemeenteraad.

🏳️‍🌈 Petitie wordt maandag ingediend (21 maart 2023) 🏳️‍🌈

Komende maandagavond (27 maart) zal de petitie overhandigd worden aan de Zutphense gemeenteraad.

Bekijk hier de vergaderpagina van de Zutphense gemeenteraad

🏳️‍🌈 Lochem is eerder dan Zutphen (13 maart 2023) 🏳️‍🌈

De Lochemse gemeenteraad heeft eerder een besluit genomen dan Zutphen. Zij willen graag een regenboogpad.

Lees er alles over bij De Stentor

🏳️‍🌈 LochemGroen! dient motie in voor regenboogzebrapad in Lochem (8 maart 2023) 🏳️‍🌈

Calle Janssen zag de berichtgeving over de regenboog-petitie. Hij is van mening dat er in Lochem ook een regenboogzebrapad moet komen. Daarom gaat hij een motie indienen in de Zutphense gemeenteraad.

Lees er alles over bij De Stentor

🏳️‍🌈 Interview met De Stentor (28 februari 2023) 🏳️‍🌈

Dagblad De Stentor heeft een uitgebreid artikel in de krant geplaatst, over de petitie.

Lees het hier

🏳️‍🌈 Zutphen krijgt een Pride (1 maart 2023) 🏳️‍🌈

Onze petitie voor het regenboogzebrapad is niet de enige actie in Zutphen. Er wordt namelijk een heuse Pride-walk georganiseerd in de stad. Dit zal plaatsvinden in juni 2023.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zutphen Pride (@zutphenpride)

🏳️‍🌈 Interview op Radio Gelderland (28 februari 2023) 🏳️‍🌈

Frank van Dijk belde met Jesse in de ochtendshow van Radio Gelderland.

🏳️‍🌈 Artikel het Contact (27 februari 2023) 🏳️‍🌈

Huis-aan-huis-blad het Contact heeft een artikel geplaatst over de petitie.

Lees het hier

🏳️‍🌈 Artikel Winq (27 februari 2023) 🏳️‍🌈

Queer-tijdschrift Winq heeft online een artikel geplaatst over de petitie.

Lees het hier

🏳️‍🌈 Petitie gelanceerd voor regenboogzebrapad in Zutphen (27 februari 2023) 🏳️‍🌈

De gemeente Zutphen is officieel een regenbooggemeente. Dat betekent dat ze actief bezig zijn met de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI+’ers. Sinds 2017 heeft de gemeente officieel deze status gekregen, maar een regenboogzebrapad is nog nergens te vinden. In veel andere steden is dat wel het geval. Er is daarom een petitie gestart om dit alsnog mogelijk te maken.

Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring hebben de petitie gelanceerd. Dit omdat het onderwerp voor hun heel belangrijk is. Ze zijn beide opgegroeid in omgeving van Zutphen en weten hoe het is om te worstelen met je geaardheid. Zichtbaarheid is volgens hun een heel erg belangrijk onderdeel voor de acceptatie van jezelf en/of je omgeving.

Sociale acceptatie

Sprikkelman maakt radioprogramma’s voor BNNVARA. “Dat betekent dat er wel eens een privébericht binnenkomt op social media, van jongeren die worstelen met hun geaardheid. Ze voelen zich thuis niet gezien of gehoord en zoeken daarom online naar een luisterend oor. Daaruit blijkt dus dat de emancipatie nog lang niet helemaal op orde is. Jonge LHBTI+’ers willen graag sociaal geaccepteerd worden. Een regenboogzebrapad is een belangrijke stap in de juiste richting. We zijn niet voor niets regenbooggemeente toch?”

Seubring geeft les op het Rijn IJssel in Arnhem. “De periode dat studenten bij ons op school zitten, zijn ze vaak in de leeftijdscategorie dat ze worstelen met hun gevoelens en geaardheid. Ik merk dat ze het heel erg belangrijk vinden om gezien en gehoord te worden. Algemene acceptatie is daar een erg belangrijk onderdeel van. Op onze campus hebben we daarom een regenboogzebrapad gemaakt. Ook wappert de regenboogvlag altijd. Studenten vinden dit heel fijn. Ik vind het jammer dat wanneer ik thuis kom – in Zutphen – ik dit niet zie.”

Veel steden gingen Zutphen voor

Veel steden hebben een regenboogzebrapad. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam, Arnhem, Apeldoorn, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar ook kleinere gemeenten zoals Dieren hebben er een. En wie de Duitse grens over rijdt komt er veel tegen. Sprikkelman en Seubring: “Wij waren onlangs een weekend naar de Duitse steden Bonn en Keulen. Wat ons opviel is dat daar overal de regenboogvlag wappert. Op het station, op billboards en natuurlijk is daar een regenboogzebrapad. In Zutphen wappert de regenboogvlag alleen bij het stadhuis, op bijvoorbeeld Coming Out Day.”

In 2016 is er een motie ingediend voor een regenboogzebrapad. Deze is uiteindelijk ingetrokken. Argumenten waren onder andere dat het symboolpolitiek zou zijn. “Natuurlijk is het symboolpolitiek. Maar juist in deze kwestie is symboolpolitiek heel erg belangrijk. Je wilt LHBTI+-inwoners toch het gevoel geven dat Zutphen ook hun stad is? En je wilt aan bezoekers van de stad toch met trots vertellen dat je een regenbooggemeente bent? Het regenboogzebrapad zorgt daarvoor.”

LHBTI+ in de Achterhoek

Juist in de Achterhoek is het belangrijk om de LHBTI+-acceptatie te laten zien, vinden de Zutphenaren. “Eind vorig jaar zag je dat in Winterswijk. Toen was er een regenboogtrap gemaakt op het Gerrit Komrij College. Ouders zijn toen een petitie gestart omdat ze hier tegen zijn. Dat laat zien dat we echt nog heel veel stappen moeten zetten in deze streek. Laat Zutphen daar – als poort van de Achterhoek – het voortouw in nemen!”