Radiomaken vanaf locatie hoeft niet moeilijk te zijn (artikel)

Radioshows worden meestal gemaakt vanuit een radiostudio. Maar af en toe het land in gaan is heel belangrijk voor een radiozender. De ‘ivoren toren’ even verlaten en je laten zien op straat. Of, op het strand. EDM-podcast The X Vibe (die eveneens op 25+ lokale zenders wordt uitgezonden) hebben we vanaf het strand in Noordwijk gemaakt. En omdat we er toch waren, hebben we gelijk de middagshow op 1Achterhoek vanaf daar gepresenteerd. Dat klinkt als een grote operatie, maar dat was het niet.

Je kan het natuurlijk groot aanpakken en een hele studio op locatie opbouwen. Maar dat is niet perse nodig. Radiomaken vanaf locatie is makkelijker dan het lijkt. Maar hoe doe je dat simpel en goedkoop?

Wandelzender

Je gaat met een Comrex en een handvol microfoons naar een locatie toe. Vanuit je eigen radiostudio laat je iemand de platen en jingles instarten. De presentaties worden gedaan vanaf locatie. Deze optie wordt veel gebruikt bij praatprogramma’s, zoals die van NPO Radio 1. Maar als je goede afspraken hebt met je technicus kun je er ook strakke muziekradio maken.

Pre-record je show

Je gaat met een goede recorder naar de locatie toe en neemt je presentaties op. Later monteer je er één geheel van en zend je het uit. De luisteraar zal niet zo snel horen dat het niet live is. En de mensen die je tegenkomt vinden het alleen maar leuk. Want ze kunnen zichzelf terughoren diezelfde dag.

The X Vibe is elke week te horen op ruim 25 lokale radiozenders. En op diverse podcastsplatforms. Jesse Sprikkelman en Ron Selles draaien de nieuwste EDM-tracks of nodigen een DJ uit. Het programma komt ook zo nu en dan vanaf locatie. Zo is er een uitzending gemaakt op de Zutphen Pride en dus ook op het stand in Noordwijk. Wil jij The X Vibe ergens uitnodigen? Mail j.sprikkelman@produ.media